dimecres, 29 de maig del 2024

Visita Centre per la Memòria Minera d'Ariño.

El Centre per la Memòria Minera, va ser inaugurat pel centenari de la presència de la Sociedad Anónima Minera Catalano-Aragonesa (SAMCA 1919-2019) al poble de Ariño.

 Memorial



A Ariño cal destacar el seu poblat miner construït per SAMCA i la plaça dedicada a la mineria presidida pel castellet miner de la mina «Corral Negro» col·locat en la plaça de l'economat en l'any 1995 com a commemoració del 55 aniversari de la presència de SAMCA a Ariño.

 Economat (Museu)


 Castellet Mina «Corral Negro»


El poblat miner d’Ariño es compon dels habitatges unifamiliars per a obrers i les dues residències per a tècnics i especialistes, zona recreativa, instal·lacions esportives, economat, tallers, oficines tècniques i administració, així com la central tèrmica i per últim el col·legi, construït aquest en l'any 1972, avui seu del parc cultural del riu Martín i del C.I. de l'Art Rupestre. Aquests habitatges i edificis pertanyents a l'etapa constructiva dels anys quaranta i cinquanta de construcció senzilla, amb una gairebé total absència d'elements decoratius, a excepció del maó a cara vista en les obertures. Igualment, cal destacar la jerarquització de les cases d'acord amb el rang laboral dels treballadors dins la mina, destacant la casa del director de la resta d'edificis. En les fases posteriors la construcció dels habitatges deixen de ser unifamiliars per a passar a constituir-se en blocs de pisos propis de la tipologia obrera dels anys seixanta.

A Ariño ha estat en explotació una mina d'interior «Sierra de Arcos» fins a l'any de 2016, i encara va continua amb activitat d'una explotació a cel obert «Corta Santa María».

 Reproducció interior mina


 Perforadora PK-3


 Locomotora Mina Dièsel-elèctrica


 Detall rodament Locomotora Mina Dièsel-elèctrica


 Recollidora Joy


 Turbina ventilació


 Cabrestant


 Quadre Control Alimentació Elèctrica


 Control qualitat de l'aire


 Control ventilació


 Comandament cintes de transport


 Centraleta telefònica


El Centre per la Memòria Minera d'Ariño, està situat en l'edifici de l'antic economat i és portat per antics miners voluntaris que formen part de la «Asociación Cultural Pozo Corral Negro». En ell s'exhibeixen diferent material recuperat de les instal·lacions, en l'exterior estan exposats alguns elements de la mina i una reproducció de l'interior de la mina.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada