dijous, 3 d’octubre del 2024

Estacions de Catalunya (VIII)

Línia Barcelona - Girona – Portbou – Cervera de la Marenda (XAC002).

Aquesta línia està sota el control d'ADIF.
Les estacions sons presentades de Barcelona a Cervera de la Marenda, ja situada en la Catalunya del Nord.
Les estacions interiors de Barcelona, es tractaran independentment.
La identificació de la línia és pròpia.

Llançà





L'estació de Llançà, propietat d'ADIF, es troba en l'antiga línia Tarragona-Barcelona-Portbou, situada al nord-oest del casc nucli urbà.
El tren va arribar per primer cop a Llançà en l'any 1878, amb l'obertura de la línia entre Figueres i la frontera francesa.
Té una important platja de vies que utilitzava per regular el tràfic cap a l'estació de Portbou.

Platja de Garbet (baixador)





L'estació de Platja de Garbet, és considerat un baixador, és propietat d'Adif i està situat en l'antiga línia Tarragona-Barcelona-Portbou, entre les estacions de Colera i de Llançà.
Inaugurada en l'any 1933 i tancat al servei públic l'any 2004, era utilitzat en els mesos d'estiu per accedir a la Platja de Garbet.

Colera





Colera és una estació de ferrocarril propietat d'Adif, que es troba a la línia Barcelona-Girona-Portbou.
Aquesta estació de la línia de Girona va entrar en servei en l'any 1878.
L'estació de Colera, és considerat un Baixador, situat en ple nucli urbà, però a un nivell més elevat que el resta de la població.
Colera destaca sobretot pel viaducte existent just a la sortida del Baixador en direcció cap a Figueres, construït per Gustave Eiffel i d'una llargada de 187,6 m.

Portbou








Portbou, vies SNCF.

Portbou és una estació de ferrocarril propietat d'Adif, que es troba a la línia Barcelona-Girona-Portbou i té rang d'estació internacional.
Aquesta estació de la línia de Girona va entrar en servei en l'any 1878.
En l'any 1929, aquesta estació va ser ampliada i va ser en aquest moment quan va ser instal·lada una gran marquesina de vidre i ferro que cobreix les andanes, construïda pels tallers de Joan Torràs i Guardiola.
És l'estació terminal dels trens de la SNCF, per les vies d'ample estàndard, i és operada conjuntament amb l'estació de Cervera de la Marenda, la qual és terminal dels trens de RENFE. Les dues estacions estan connectades per vies de dos amples, l'estàndard i l'ibèric.
Disposa d'un gran pati de vies de mercaderies, la majoria d'elles equipades amb doble ample: ibèric i estàndard.


Cervera de la Marenda




Cervera de la Marenda (Cerbère, nom oficial, en francès), és propietat de SNCF (Societat Nacional dels Ferrocarrils Francesos), està situada en la línia Narbona - Portbou i té rang d'estació internacional.
L'estació internacional de Cervera de la Marenda fou posada en servei l'any 1878.
És l'estació terminal dels trens de RENFE, per les vies d'ample ibèric, i és operada conjuntament amb l'estació de Portbou, la qual és terminal dels trens de SNCF.
Un túnel situat sota el Coll dels Belitres, uneix les dues estacions internacionals de Portbou i Cervera de la Marenda, aquest túnel està equipat amb dues vies, una d'ample ibèric i l'altre d'ample estàndard.
Aquesta estació també disposa d'un gran pati de vies de mercaderies, moltes d'elles equipades amb doble ample: estàndard i ibèric.

P.D. Les fotografiés antigues, són de postals o extretes de diversos llibres que posseeixo, com: La col·lecció Els Trens de Catalunya de Carles Salmerón i Bosch; Trens i estacions: Fotos i Postals d'Antoni Nebot; Trens de Postals de lluís Miquel Tuells; la llista seria molt llarga, si algú considera que l'he d'anomenar, sol fa falta que m'ho comuniqui.