divendres, 2 de setembre del 2022

MuMOC – Museu de les mines d'Ogassa. (I)

"L'origen de tot plegat": El carbó.

Ens trobem en un petit poble a la falda del Pirineu, la història d'Ogassa es perd en l'edat mitjana, ja que eren terres que pertanyien a l'Església, a l'abat Oliva, l'Abadessa Emma i als grans senyors medievals, els d'Oriol, Guifré el Pelós i també el mític del comte Arnau.

Diu la història, que un ferrer va trobar unes pedres negres que tenien poder calòric i que es començaven a conèixer a tot arreu com a font d'energia: el carbó. Les grans companyies mineres comencen l'explotació de les mines l'any 1838 i s'allarga fins que en l'any 1967 es va tancar l'última mina "La Dolça", i amb ella el ferrocarril que havia arribat a la comarca en l'any 1880.



Avui dia un modest, però interessant museu de nom «Museu de les mines de carbó de Surroca», ens explica aquesta conca minera, amb l'afegit que quan va tancar l'última mina, la societat que explotava aquesta va desmantellar totes les instal·lacions per recuperar com a desguàs tot el ferro, aquest fet fa que els materials exposats alguns d'ells no sigui original d'aquesta mina, també te una bona col·lecció de fotografies i estris, però tots aquets fets demostra l'afecte amb què s'ha muntat aquest museu.

MuMCO - Museu, vagonetes, Ogassa.

MuMCO - Tunel pla inclinat Fabrica pans carbó - Plaça Dolça.

La visita la fem acompanyat del Sr. «Enric» nascut a Ogassa, fill de miner i ànima d'aquest museu, autor de les maquetes, construïdes per ell, que es poden veure en el transcurs de la visita.

MuMCO - Museu, sala maquetes, Ogassa.

MuMCO - Museu, maqueta maquina de fer pans de carbó, Ogassa.

MuMCO - Museu, maqueta maquina vapor, Ogassa. 

MuMCO - Museu, maqueta pla inclinat Torralles, Ogassa.

MuMCO - Museu, maqueta teleferic El cable del Faig, Ogassa.

MuMCO - Museu, maqueta volcador de vagonetes, Ogassa.

El museu es troba en l'antiga fàbrica de «Pans de Carbó». Aquest edifici és un exemple de l'arquitectura industrial de principis del segle XX, serà el futur centre d'interpretació de la indústria minera. L'anomenada fàbrica de pans de carbó, era el lloc on es feien conglomerats de pols de carbó amb brea i a molta temperatura; s'hi feien uns pans de carbó de 40x20cm, que anaven a parar als forns de vaixells o de fargues. Temps després als anys quaranta del segle passat, va acollir la turbina. Queden restes de totes dues activitats.

MuMCO - Foto antiga la Plaça Dolça, Ogassa.

MuMCO - Foto antiga la Plaça Dolça, Ogassa.

Aquesta vista també inclou entrar una quarantena de metres en la mina "La Dolça".





PD: Les fotografies antigues reproduïdes amb el permís del Sr. Enric.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada