dimecres, 26 d’octubre del 2016

100 anys de l'Estació FGC de Les Planes.






Aquest any 2016 es compleixen els 100 anys de l'arribada dels Ferrocarrils Catalans a l'estació de Les Planes.

L'estació de Les Planes està situada en la línia ínia Barcelona-Vallés, ubicada al principi de la planícia de Vallvidrera, en el districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.
Aquesta estació és l'última situada a Barcelona, trobant-se prop del límit amb la comarca del Vallès Occidental. La meitat del barri dels Planes pertany al municipi de Sant Cugat del Vallès.

En l'any 1916 el tren va arribar-hi, amb l'entrada en servei d'aquest tram de línia des de Sarrià, constituint la primera fase de l'ampliació de la línia cap al Vallès, tot després d'haver superat la serra de Collserola. L'estació des del seu origen disposa de tres vies, les dues generals i una desviada a l'esquerra d'aquestes, que segueix en via morta direcció Vallès. L'estació consta de tres andanes des dels seus orígens. En els anys quaranta es van modificar les andanes en convertir-les en altes. Cap al final de la dècada dels 90 del segle passat es va construir una passarel·la de vianants per enllaçar les andanes i el carrer del Tren amb la carretera de Vallvidrera, aquesta passarel·la està dotada d'ascensors i escales fixes.

L'edifici de viatgers està situat a l'esquerra de les vies en direcció Vallès i és un del més esplèndid i singular de tota la línia, al ser d'estil modernista. El seu interior acull actualment la sala d'espera, que disposa de dues màquines de venda de bitllets, també destacar la gran marquesina sobre l'andana de la via desviada, davant l'edifici de viatgers.

A tocar de l'estació existeix un altre edifici que conté una sots central elèctrica, ubicada a l'esquerra de la sortida de l'estació en direcció al Vallès. Tot i existir tres andanes avui dia només s'utilitza l'andana central, que dóna servei a les vies directes, 1 i 2. Aquesta andana central està coberta per una marquesina, en quasi pràcticament tota la seva longitud i té al principi de les andanes, les barreres tarifàries de control d'accés, a l'extrem costat Vallès.

En l'exterior existeix un pas elevat per sobre de la carretera de Vallvidrera que dóna accés a la plaça Major del Rectoret. També existeix l'edifici de l'antic Hotel Restaurant l'Elèctric, avui dia convertit en dependències municipals.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada