dilluns, 17 de setembre del 2018

Els vagons gàbia de RENFE.


Un vagó gàbia és el destinat al transport ferroviari de bestiar. Es caracteritzen per ser furgons amb persianes per facilitar la ventilació, podent ser d'un sol nivell per a grans animals (cavalls, vaques, camells, etc.), o de dos o tres nivells, per a animals més petits (gallines, porcs, ovelles).

Els vagons per a bestiar es van començar a utilitzar a partir de l'any 1830 als Estats Units per transportar els caps de bestiar des del mitjà Oest fins als centres de consum de la costa. Aquest, tipus de transport, evitant les grans pèrdues que es produïen en travessar caminant les grans planes centrals de Nord-amèrica.

A partir de l'any 1869 es van començar a limitar les hores en trànsit dels animals, amb 5 hores de descans per cada 28 hores de trànsit i van començar a dissenyar-se vagons específics per al transport de bestiar.

Entre els anys 1890 i 1960 van ser desenvolupats vagons especials per a aus de corral (galliners amb rodes), amb malla de filferro per parets, nivells múltiples i dotats de menjadores i abeuradors i fins i tot, amb estufa de carbó per a l'hivern. El vagó gàbia "FG" va ser fabricat entre els anys 1945 i 1970, per diverses empreses. Comptava amb tres pisos i era dedicat al transport de gallines, ovelles i porcs.
Aquests vagons varen ser construïts sobre el xassís universal "X" i vàrem constar de dues sèries les FG1 i FG2. Alguns estaven equipats amb casetes guarda frens.


Característiques dels vagons FG1:

Longitud entre topalls: 9,95 m.
Distància entre centres vogies: 6 m.
Longitud interior: 8,72 m.
Ample interior: 2,8 m.
Superfície: 19,43 m². 
Tara: 14 tm.
Pes màxim: 17 tm.
Velocitat màxima autoritzada: 100 km/h.
Altura de portes: 0,73 m.
Amplària de portes: 1,18 m.

Característiques dels vagons FG2:

Longitud entre topalls: 7,7 m.
Distància entre centres vogies: 3,2 m.
Longitud interior: variable
Ample interior: variable.
Superfície: 17,08 m².
Volum: 50,30 m³.
Tara (13,5 tones).
Pes màxim: 20 tm.
Velocitat màxima autoritzada: 80 km/h
Altura de portes: 0,65 m.
Amplària de portes: 0,93 m.





Recordo el moll de bèstia en l'estació de La Molina, pels remats d'ovelles que pujaven a pastar els estius al Pla d'Anyella. Situada en la part més allunyada de l'estació es troba la via d'estacionament de 1.400 metres de longitud, amb el moll de bèstia, que encara que en desús s'ha quedat en el lloc com a testimoni mut d'uns altres temps.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada