divendres, 14 de setembre del 2018

Un telefèric a la ciutat de València?


Després de caure en les meves mans una enigmàtica postal d'un telefèric a la ciutat de València, vaig fer una recerca, aquest és el resultat.

L'Exposició Regional de València de l'any 1909 va suposar una autèntica revolució per a la ciutat que li situava en l'àmbit nacional i internacional. Aquesta es va prolongar amb l'exposició Nacional de l'any 1910.

Un dels aspectes del certamen que més va impressionar als visitants va ser un "Tramvia aeri" que creuava el llit del riu Túria des del Pla del Remei fins a l'Albereda, epicentre de la celebració valenciana (actual Av. Navarro Reverter fins a la portada d'accés a la zona d'activitats, entre la passarel·la existent i l'actual Pont del Mar).

El trajecte tenia 185 metres de longitud, els cables del qual suspenia el tramvia aeri es van construir expressament a Anglaterra. L'enginyer mecànic Stewenson, va ser l'encarregat de la part tècnica.

Per fer possible el trajecte es van alçar als marges del riu Túria, dues torres d'11 metres d'alçada i construïdes amb ferro, per albergar la infraestructura del tramvia i que estaven unides amb "cables dobles" per evitar qualsevol tipus de contratemps, obra de l'arquitecte Ramón Lucini i del constructor Jorge Bartle.

La màquina que propulsava aquest "Tramvia aeri", era de vapor.



Aquest tramvia aeri tenia dues cabines, construïdes amb un entrellat de filferro amb xapa de ferro i vímet per la màxima comoditat dels seus passatgers, pintades de plata, sobrevolaven el riu a una alçada de 10 metres.


El primer viatge d'aquest tramvia aeri no es va realitzar fins al 25 de juliol de l'any 1909, en acabar l'exposició Nacional de l'any 1910 va ser desmantellat.

El preu del viatge era de 0,25 pessetes un únic passatge, mentre que el d'anada i volta tenia un preu de 0,40 pessetes. Fins i tot existia un bo de 10 viatges per a aquest nou tramvia aeri amb un previ de 2,00 pessetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada