dissabte, 6 de gener del 2018

Algunes locomotores a vapor del Ferrocarril Andorra a Escatrón. (I)

En l'any 1943, per dur a terme l'explotació de la conca minera Alloza-Ariño-Andorra, es va crear la societat ENCASO "Empresa Nacional Calvo Sotelo".

L'any 1953 es va inaugurar un ferrocarril entre Andorra (Terol) i Escatrón amb l'objecte de transportar lignits de la conca de Gargallo-Utrillas a una central tèrmica situada en Escatrón, a la vora del riu Ebre. La línia va ser construïda per l'Empresa Nacional Calvo Sotelo, després passaria a formar part de l'I.N.I.

En 1981 va entrar en funcionament una nova central tèrmica a Andorra i el tram entre Samper de Calanda i Escatrón va ser clausurat. El tram entre Samper de Calanda i Andorra, va seguir en funcionament per transportar carbó de millor qualitat, que els lignits de l'àrea, des del port de Tarragona a la nova central tèrmica.

Aquesta empresa, ENCASO, va decidir la compra de dues locomotores. Aquestes locomotores, les més potents del seu tipus que han circulat en els ferrocarrils espanyols, van ser adquirides per l'Empresa Nacional Calvo Sotelo (ENCASO) per prestar servei en el seu ferrocarril miner d'Andorra a Escatrón.
Construïdes per Arnold Jung en 1953, amb números de fàbrica 11647 i 11648, serien designades amb els noms d'"Andorra" i "Escatrón", respectivament.
En el moment de la seva incorporació eren locomotores concebudes per consumir carbó però a causa del seu l'elevat consum, van ser fuelitzades en l'any 1966. En suprimir-se a primers d'agost de 1984 aquest tipus de tracció, l'"Andorra" va ser apartada en l'estació d'aquest mateix nom i l'"Escatrón", actualment està en reparació en els tallers dels Amigos de FFCC y Tranvías de Zaragoza (AZAFAT).

"Andorra"  (postal)
Característiques tècniques:

Noms: Escatrón i Andorra
Rodament: 2-4-2 T
Unitats en servei: 0
Numeració de les unitats preservades: 2
Unitats construïdes: 2
Any de construcció: 1953
Amplada carril: 1674 mm
Tracció: Vapor
Velocitat: 75 km/h
Números de fàbrica: 11647 i 11648
Construïdes per: Jung

"Escatrón" (postal)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada