dimecres, 9 de maig del 2018

Visita al Parc Tecnològic Miner MWINAS, d'Andorra (Terol).

MWINAS – Parque Tecnológico minero, de la comarca Andorra-Sierra de Arcos.



En entrar a la ciutat d'Andorra (Terol) primerament ens trobem amb la locomotora ENCASO 242T "Escatrón", del ferrocarril Andorra a Escatrón.




El parc tecnològic miner MWINAS, està situat en el Pou de San Juan.

El "Castellet", per les seves dimensions s'ha convertit en l'emblema del museu miner. Construït a primers dels anys 50, del segle passat, segons el disseny de la casa anglesa Head, Wrightson & CO., LTD, té una altura de 44,958 metres, el pou sobre el qual es troba té una profunditat de 386 metres, anegat per les aigües, mai va poder ser utilitzat.




La màquina d'extracció del castellet, construïda per la casa anglesa Robey, obté autorització per funcionar l'any 1960. La màquina es va traslladar a la mina Oportuna en l'any 1965 i allí va romandre fins a l'any 2005, en cessa l'activitat en la mina Oportuna, va tornar a ser traslladada al seu emplaçament original, la sala de màquines del Pou de San Juan.


MWINAS


L'exposició permanent, situada en un vell magatzem que formava part de les instal·lacions abandonades del pou de San Juan, s'ha convertit en un espai expositiu sobre l'ofici i la vida del miner, amb una rica col·lecció de fotografies, plànols, eines i maquetes. Es recreen escenes de la vida quotidiana dels miners, tant dins com fora de la mina, també es recreen espais com: la lampisteria, el vestuari, la sala de topografia, la infermeria, l'economat o l'escola.
També existeix una exposició sobre el ferrocarril miner Andorra-Escatrón.
La reproducció d'una galeria minera, fa de sala d'audiovisuals.




MWINAS

MWINAS
L'exposició a l'aire lliure, d'uns 5.700 m² situada entre el castellet i la zona d'edificacions, on es troben els tallers i magatzems, conte una nombrosa i important col·lecció de màquines de gran grandària utilitzades en el treball en túnels i galeries: vagonetes, jardineres, arrobadora, jumbo, pala toro, tall alemany, PK3, perforadores, etc. Alguna d'aquestes màquines van estar treballant fins a l'any 2005, any en què es va tancar la mina l'Oportuna.










El tren miner "Pou de San Juan". En l'any 2014 es realitza un circuit ferroviari d'uns 1.200 metres de longitud, 600 mm d'amplada, dins del recinte del museu miner.
La locomotora, una DEUZT, dièsel, de l'any 1916, va ser cedida al museu per l'Associació Cultural Pou de San Juan, arrossega un cotxe de passatgers d'època amb dotze places de capacitat.

MWINAS

MWINAS

MWINAS
El procés de restauració Ecològica, és un interessant procés de restauració d'aquestes explotacions mineres a cel obert, oferint-nos singulars panoràmiques i nous paisatges en tota la Vall d'Ariño. Com l'aiguamoll Talla Alloza, en el qual el buit final d'una explotació minera a cel obert és avui un espai de gran valor ecològic (ENDESA va rebre el premi Medi ambient d'Aragó en 2005).




MWINAS

MWINAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada