dilluns, 25 de juliol del 2011

Viatge a Suïssa juliol 2011, 6e dia (Saint Moritz - Lugano).


Bernina Express

De Saint Moritz a Lugano.

La línia del Bernina esta considerada Patrimoni de la Humanitat conjuntament amb la línia de Albula, les dos pertanyien al RhB – Rhätische Bahn.






El tren surt de Saint Moritz i preen la línea de Pontresina (1.774 m) a la Vall Bernina, puja progressivament la vall fins al Pas de Bernina. Al passar per l’estació de Morteratsch (1.896 m), es pot veure el glacera del mateix nom i el cim més alt dels Alps orientals , el Piz Bernina. Després al tren s'atura a l’estació de Diavolezza Bernina (2.093 m) des de on un telefèric porta a la glacera del Diavolezza. Continua fins arriba al punt mes alt de la línia del Bernina, l’estació del Ospizio Bernina (2.253 m.) sobre el Llac Bianco.


A continuació ja en descens el tren arriba a l’estació de Alp Grum (2.091 m) que és la primera estació al sud dels Alps , situada sobre el Llac Palu i just sota el Piz Palu i la seva glacera, després de moltes corbes, el tren arriba a Cavaglià (1.693 m) per sobre de la Val Poschiavo, ja estem a la suïssa de parla italiana, per arribar a la ciutat Poschiavo (1.014 m.). El tren segueix el curs del riu Poschiavino i s'atura a les estacions de Le Prese (964 m) i Miralago (965 m), les dos a la riba del llac de Poschiavo. Després de Miralago continua el seu descens cap Brusio (780 m), on passa per l'espiral del Viaducte de Brusio. Poc després d'haver passat Campocologno (553 m) s’ha travessa la frontera amb Itàlia, el Bernina Express acaba el seu viatge en la ciutat Tirano, Italia (430 m.).


De Tirano a Lugano es realitza el viatge amb un autobús de RhB – Rhätische Bahn.




Tirano es una ciutat que encara conserva part de les seves portes de la muralla medieval.
Al sortir de Tirano es continua per la Valtelline, aquesta vall encerclada per les muntanyes dels Grisons es famosa per els seus vins, per arribar a Sodrio capital de la província italiana del mateix nom. Just abans d’arribar a la població de Gravedona (201 m.) ja es divisa el llac de Como que es voreja fins el poble de Menaggio. Després es canvia de vesant hidrogràfica s’ha arriba a Porlezza a la riba del Llac de Lugano, es continua vorejant aquest llac per una carretera molt estreta a on el autobús deu de fer sonar constantment el clàxon, amb el típic so del autobusos postal suissos, per arribar a la frontera amb Suissa just passat el poble de Abogasio. Una vegada passada la població de Castagnola s’ha arriba a Cassarate i Lugano (270 m.).  
El recorregut amb tren es de 62 Km, la durada del viatge es 2 hores 25 minuts i amb autobus es de 125 Km i la durada del viatge 2 hores 40 minuts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada