diumenge, 23 d’octubre del 2011

FV/ET – Eusko Tren – Museu del Ferrocarril Basc



Burdindidearen euskal museoa.
Julián Elorza, 8
20730 - Azpeitia
Gipuzkoa

Excursió d’un dia, si es realitza amb tren des de Bilbao.


Des de l’any  1992 l’estació de Azpeitia, del antic ferrocarril del Urola, que unia les poblacions de Zumarraga amb Zumaia, es la seu del Museu del Ferrocarril Basc.
Es recomanable abans d'entrar al Museu donar una volta per la població de Azpeitia,  localitat travessada pel riu Urola. Per concloure el dia recomano una visita a la costanera localitat de Zumaia, amb  el seu port, les seves platges, el seu "flysch" que són formacions de roques calcàries i arenoses disposades en làmines.

Abans de entrar en el museu es aconsellable pujar a la passarel·la  que  travessa la platja de vies i que comunica una zona i altra de Azpeita i que permet una vista privilegiat tant del Museu com dels seus  voltants,  la vista del massís del Izarraitz, la bonica estació d’ Azpeitia,  el palau de Enparan tot mirant cap el centre de la població,les infraestructures ferroviàries que comprenen  la rotonda amb el seu pont giratori, les cotxeres, la substació elèctrica, els tallers mecànics i el material exposat en la platja de vies. 

En el Museu basc del ferrocarril es pot contemplar des de les primeres locomotores de vapor  fins a les maquetes a mida natural de les modernes unitats  del metro de Bilbao i del nou tramvia, tramvies antics, automotors, nombroses locomotores  diesel i elèctriques,  una  nostra variada  de vagons tant de càrrega com de passatgers, així com una  sèrie de vehicles antics de transports com a troleibusos, autobusos,  antics cotxes de bombers, etc.



També es pot visitar el taller mecànic de l'antic ferrocarril de l'Urola, l'antiga central de transformació elèctrica. En aquest edifici es pot  observar tot tipus de plaques i instrumental relacionat amb el món del ferrocarril, així com una petita maqueta. En el mateix edifici de l’estació de Azpeitia, en la planta superior i han dues col·leccions que són molt destacades,  la col·lecció de rellotgeria ferroviària i una mostra d'uniformes utilitzats en el món del ferrocarril des de finals del segle XIX fins l'AVE. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada