divendres, 30 de desembre del 2016

Sistemes mecànics de mobilitat - Vila d'Ondarroa.

La vila d'Ondarroa és un municipi de la província de Biscaia al País Basc i ostenta els títols de Molt Noble i Lleial Vila.


En aquesta Vila, un ascensor vertical uneix el carrer Nasa Kalea amb la parròquia de Santa Maria.





El port d'Ondarroa és un dels ports pesquers més important del País Basc. Cal destacar els ponts que creuen la ria: Puente Viejo de pedra, alçat en el lloc del destruït per la riada de l'any 1958. Puente del perro chico (o d'Alfons XIII), és un pont per als vianants giratori, va ser construït en l'any 1927, segons el projecte de l'enginyer Senyor José González de Langarica, està realitzada en acer, ferro colat i fusta, es recolza en dos pilars circulars de formigó, recoberts de pedra (avui en dia a perdut la capacitat giratòria). Puente de Itsas Aurre, obra de l'enginyer Santiago Calatrava, realitzat a la fi del segle XX.






dimecres, 28 de desembre del 2016

Autobusos de Vitoria-Gasteiz

TUVISA (Transports Urbans de Vitòria, Societat Anònima) és la companyia municipal encarregada del transport urbà de Vitòria-Gasteiz, capital d'Àlaba. Actualment la seva flota és de 79 autobusos. El parc d'autobusos de TUVISA està compost en la seva majoria per vehicles de les marques Mercedes-Benz i MAN i estan pintats de color gris i porten l'escut de la ciutat en color blau, en la part posterior dels vehicles.


La seva xarxa està composta de 10 línies diürnes, 2 línies especials, 2 extensions i una llançadora, les línies nocturnes són 6. La longitud de la xarxa és d'aproximadament 300 km i el nombre de parades és de 592.




dilluns, 26 de desembre del 2016

Un recorregut per la Ria de Bilbao

L'empresa BILBOATS ofereix aquest servei de nom "Navegando Bilbao", és una forma molt atractiva de conèixer Bilbao, aquest passeig d'anada i tornada, sense escales i d'una hora de duració, en la que es visita la zona més cèntrica de Bilbao i la seva Ria, des del pont de l'Ajuntament a la ribera de Zorrozaurre.

Aquest recorregut es realitza amb el vaixell IBAI ALAI.
És un vaixell monocasc de 15 metres d'eslora amb dues cobertes, destinat a la travessia de passatgers per la ria de Bilbao. Pot transportar a 80 passatgers, tots asseguts, distribuïts entre les dues cobertes, 50 en la coberta inferior i 30 en la superior. Les dues cobertes disposen de seients individuals per a un major confort dels viatgers. La coberta superior disposa de seients a l'aire lliure per al màxim gaudi del passatge. El vaixell disposa de Bar, WC i equip complet d'àudio.





divendres, 23 de desembre del 2016

El Tramvia de Vitòria-Gasteiz

EuskoTran - Vitòria-Gasteiz


El Tramvia de Vitòria-Gasteiz és explotat per Euskotren Tranbia i va entrar en l'any 2008.

La xarxa està formada per dues línies: Línia Angulema-Ibaiondo i Línia Angulema-Abetxuko, amb un total de 20 parades, la longitud d'aquesta xarxa és de 12, 8 km, l'horari de serveis és de 6.00 a 23.30 hores, la freqüència és de 15 minuts, 7,5 minuts en el tram comú.

Els tramvies de Vitòria consta d'una flota d'11 unitats del model URBOS 2 de CAF, de via mètrica i 100% pis baix, bidireccionals. Consten de 5 mòduls i 6 portes per costat del tramvia.


Característiques tècniques:

Sèrie: 500
Tipus: EMU-5
Composició: Mc-S-R-S-Mc
Unitats en servei: 11
Numeració: 501 a 511
Any de construcció: 2008
Amplada carril: 1000 mm
Tracció: Elèctrica
Potencia: 488 kW
Voltatge: 760 V=
Longitud total entre topalls: 31.380 mm
Pes total: 40,1 tm
Velocitat: 70 km/h
Seients totals: 52
Construïdes per: CAF
Model: Urbos 2



dimecres, 21 de desembre del 2016

Sistemes mecànics de mobilitat - Getaria.

La bonica i històrica població de Getaria (Guetaria, en euskera), en el País Basc, és coneguda per ser la vil·la natal de Juan Sebastián Elcano, i terra de l'excel·lent vi blanc "Chacoli".



En aquesta població existeix un conjunt d'escales mecàniques que donen accés al Museu Cristobal Balenciaga i al Centre de Salut de la població. Aquestes escales tenen el seu començament al costat de l'oficina de turisme (N-634/Aldanmar Parkea), discorrent per Potzuaga Kalea, el desnivell salvat es aproximadament de 16,5 metres, i està format per quatre trams d'escales mecàniques ascendents.


Al final d'aquest conjunt d'escales, està situat un ascensor vertical, que salva una diferència de desnivell d'aproximadament 12,5 metres, la seva capacitat és de 8 persones o 630 quilos, el seu fabricant d'origen és OTIS. Comunica el final de Potzuaga Kalea amb Erruera Kalea/GI-3391, aquest ascensor té una parada intermèdia i dues parades subterrànies que donen accés a un pàrquing. Des de la plataforma superior es té una vista immillorable de la població.










dilluns, 19 de desembre del 2016

Visita al "Màgic Mon del Tren".

Coincidint amb el dinar de Nadal del Grup de Senders del Club Excursionista de Gràcia, vàrem efectuar la visita guiada, tot el grup (ahir érem 50 persones), a aquesta esplèndida maqueta.
















divendres, 16 de desembre del 2016

Autobusos urbans de la ciutat de Chur

SBC Stadtbus Chur AG.

La companyia dels autobusos de la ciutat Chur AG. va ser fundada en l'any 1995, com a empresa pública i ara té sota el seu control i dirigeix els urbans de Chur "bus vu Chur" i els regionals "Engadin Bus".

Nombre de línies servides a la ciutat de Chur és de 6 diürnes i 1 nocturna



La flota consta de 52 vehicles d'aquest 26 estan destinats als autobusos urbans de Chur, repartits en els models següents:

5 Mercedes Benz O539 Solo Citaro II
3 MAN NL363 A21
1 Mercedes Benz O530 15 RHD
3 Mercedes Benz O530GL Citaro II
8 Mercedes Benz O530GL Citaro I
2 Mercedes Benz O530 Citaro II
1 Mercedes Benz O530 15 RHD
1 Mercedes Benz LE530O Citaro
1 Mercedes Benz Citaro K
1 Gepebus-Otokar LeOreos (elèctric)


Internet



Internet